Sidor

måndag, oktober 01, 2018

Ettan & tvåan i min mage

Vecka 17+0
Viktförändring denna vecka 2009 plus 1,8 kg, 2018 minus 0,2 kg
Järnvärdet var förstås lågt från början. Så vis av erfarenheten på hur det kan gå tog jag en järntablett varje dag fast barnmorskan sagt en varannan dag. Efter nästa besök fick jag ändå öka till två per dag.
Sen i vecka 18 kunde jag gå ner till en igen.
Vecka 18+0 i Waves and dots dress, bara en variation på vart jag brukar knyta den...
Nådde vikten som jag hade då jag blev gravid. (Gick ner 3 kg första 2-3 månaderna.)
Halvvägs i vecka 20 i min favoritklänning och från 2009 i linne och stretchkjol.
Vecka 21 i leaves top och magic pants från me&i. Inga mammakläder ännu, bara strechiga. Magen kändes stundvis full denna vecka, som om det inte skulle rymmas mer därinne och så är halva tiden kvar...
Vecka 24 i striped turtle neck top och sköna magic skirt. 2009 åkte jag till Thailand i samma vecka, 2018 åkte jag till Vårruset i Falun. Lättare ryggsäck och avsevärt mindre kvavt.
2018 i randigt i vecka 26. Kände mig inte ens gravid.
2009 i Thailand i vecka 25.
Vecka 27. Provade mammaklänningen jag beställt. Kände mig uppblåst och trött och insåg att jag nog behöver mer järntabletter innan jag blir ordentligt anemisk, kände både tröttheten och flämtningarna (sämre syreupptagning). 
2009 hade vi kommit hem från Thailand och jag var snyggt brun och förväntansfull. Tydligen hade jag redan köpt en barnstol, nu vet jag att bebis inte behöver den förrän ett bra tag efter födseln.
Vecka 29. 2018 i svart t-shirt. 2009 i röd.
Vecka 30 2018.
Vecka 31.
2018 i prickigt. 2009 till höger.
2009 har jag skrivit att jag denna vecka gått upp 7 kg. 2018 var viktuppgången samma tid 5 kg.
En annan startvikt och start av medicinering i samband med graviditeten samt att första gång svällde fingrar, fötter och ben vilket inte hade hunnit hända än andra gången. Första gången tog det till 3-4 månader efter förlossningen innan jag kunde få på mig ringarna igen.
Vecka 32. 2018 och 2009.
2009 satt ringarna fast som berget denna vecka, denna gång har jag än inte märkt någon svullnad.
Vecka 34 2018 och vecka 33 2009. Lite svullna vader har börjat ge sig till känna, tog ändå lång tid om man tänker på vilken galet varm sommar vi haft i sommar. Viktuppgång vecka 34 år 2009 var 11,6 kg och nu 2018 är den 6,8 kg. Jag undrade lite om det kan bero på vätskeansamlingen första gången eller om den nya babyn skulle vara mindre?
Jag minns att makens hängselbyxor passade när jag skulle måla tills de helt plötsligt en dag inte passade alls, ingen chans att dra ihop dragkedjan. Maken upplever det som att jag var mer aktiv första graviditeten, men det beror mer på att jag var arbetslös och understimulerad. Jämfört med 2018 när jag känner att det är så mycket som jag inte känner är så viktigt just nu i varmaste sommarn på väldigt länge.
Vecka 37. 2009 i långärmat och 2018 i linne. 
Vecka 38. Nu har vi kommit till fasen - måste ha en kudde under magen när man ligger på sidan. En hel del "knipövningar" blir det också när bebis plötsligt bestämmer sig för att trycka ner kroppsdelar rakt på urinblåsan. Det tog sin tid, men nu är jag där. Förväntansfull och i behov av en tupplur ibland.
Vecka 39. 2006 i svart, 2018 med stolt blivande storasyster.
Vaknar så ofta att man bara får ihop drygt fem timmars sömn på 7 timmar. Tar igen det med en tupplur på eftermiddagen. Stenhård mage och inte mycket plats för mer bebis men det känns att magen sjunker ner. Små, små fötter som rör sig ibland men mest att det känns att bebis försöker flytta sig lite men det finns ingen plats för det. Varje dag känns oändligt lång när man väntar...
Vecka 40 på BF-dagen enligt RUL (Rutinultraljudet).
Stenhård kula och en mage som sjunkit ner.
Vecka 21 och vecka 41. Övertiden är de längsta dagarna som finns. Bebis nummer två är nu också väldigt aktiv i magen och försöker sparka och boxa, jag vet precis vart armar och ben är. Dottern föddes 40+3 precis det bilden till höger visar andra gången... Jag vaknade väldigt ofta på natten, gick på toaletten och så hann jag precis somna om tills det var dags igen. 
Vecka 42. Så här gravid var jag aldrig första gången. På bilden är jag också väldigt less på att vara gravid, stor och tung samt lider av sömnbrist då jag var tvungen att stiga upp och kissa en gång i timmen. (Barn borde födas i vecka 38-39!)
Med första baret blev håret tjockt och fylligt och sedan när bebisen kommit så ramlade en tredjedel av samtidigt, så att det helt klart syntes att här växer nya hår ut tillsammans. Med mitt andra barn upplevde jag att jag tappade mer hår under själva graviditeten. Så om samma hårfall ska inträffa om några månader blir det inte mycket kvar...

Graviditetskrämpor:
Nr 1 - väldigt mycket senadrag i benen på nätterna. Lite illamående i början. Samlade vatten och svällde upp mer och mer från och med vecka 32. Järnbrist. Vena cava, svårt att ligga på rygg pga andnöd. Dottern höll mig vaken med massor av aktivitet om jag la mig på höger sida så jag fick snabbt lära mig att sova på vänster.
Total viktuppgång: 16 kg
Föddes 3 dagar efter BF.

Nr 2 - Någon enstaka gång hade jag senadrag och problem att ligga på rygg pga andnöd men oftast höll sig bebis liggandes tvärs över nertill i magen. Mådde inte alls illa. Järnbrist. Tvåan bryr sig inte om vilken sida jag sover på. Sista veckorna behövde jag stötta upp magen lite när jag sov på sidan, precis som första gången. Jag var graviditetstäpp i näsan i ca 2/3 av graviditeten. Många flaskor näsdroppar har förbrukats men när lillen kommit ut gick det över.
Total viktuppgång: 8-8,5 kg
Föddes 10 dagar efter BF.

Första barnet var 1,5 cm längre än andra men ca 100 gram lättare. Men då stannade ju andra barnet i magen en vecka längre också.

En vecka efter födseln idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar