Sidor

torsdag, februari 01, 2007

70-talist, pensionen blir trist

Mitt i kollen om jag fått rätt summa draget från lönen för årets pensionssparande läste jag en artikel om att 70-talisterna kommer att bli fattigpensionärer. Det verkar troligt.
Största delen av pensionen är tjänstepensionen och den saknas i många branscher.
Själv har jag jobbat 2 år på ett privat företag helt utan pensionssparande. Ett annat företag jag jobbat åt hade först inget alls men sedan skaffade man ett alternativt pensionssparande (för att dämpa de anställdas krav på kollektivavtal). Men man undrar om dessa 500 kr i månaden som drogs på min lön ger tillräckligt? Tre år utan tjänstepension, det är inte bra. Jag hoppas verkligen att jag lyckas hitta ett nytt jobb där dessa bitar också finns med.
En annan orsak är att 70-talisterna börjat arbeta senare. Många har pluggat, tagit sabbatsår och pluggat lite till. För att våra föräldrar hävdar bestämt att man måste plugga för att få ett bra jobb. Arbetsförmedlingen uppmanar gärna unga människor att ”plugga något” för att få bort dom från statistiken. Men det gäller att veta vad man vill. Planlöst pluggande innan man vet vad man vill är ingen lösning. Då är det bättre att jobba med sämre betalda jobb (med tjänstepension) tills man vet.
Själv hade jag ett ”sabbatsår” efter gymnasiet som ägnades till au-pair vistelse i London, datakurs via arbetsförmedlingen och praktik i fotobutik (som jag senare jobbade på och de hade tjänstepension). Vilket ledde till datautbildning och några jobb direkt efter (som hade tjänstepension).
Lyckligtvis för mig så lånade enligt gamla studielånet, så idag betalar jag mycket mindre varje månad än några arbetskamrater som studerade lite senare enligt nya studielånet. Med deras höga avgifter har jag svårt att se hur de ska orka pensionsspara privat också...
Enligt artikeln är det också ”i själva verket svårt att kompensera tjänstepensionen med ett privat pensionssparande”. Många som jag känner orkar inte ta tag i det, många har inte råd eller prioriterar det inte med en ekonomi som redan är ansträngd av barnledighet/arbetslöshet/höga bostadslån.
Nej, det är bara att konstatera. Det blir inget trevligt hus i Spanien för oss 70-talister, inga resor till Kanarieöarna eller fina presenter till barnbarnen. Vi kommer att få jobba tills vi dör där vid skrivbordet. Om vi nu har turen att få leva så länge!

3 kommentarer:

 1. Man blir jätteororlig, tänk också på att om du ngn gång kommer tjäna över 26 000 i månaden så är det väl värt att fundera på vart du ska placera tjänstepensionen - för den delen är mkt högre vid högre löner.

  SvaraRadera
 2. en liten reflektion när du nämner "för oss 70 talister", du kan väl knappast räkna dig som 70 talist ?

  Nej, mer felaktigt kan det ju inte bli! den som är född inom 60 talets årtionde Dvs. 1960-1969 är den som räknas som 70 talist. De att vara födda 1970-1979 är 80 talister, för jag skulle vilja fråga dig: hur mycket av HELA 70 talet minns du ? svarar du mitten och framåt är du tveklöst 80 talist! * Anonym förbisurfande 70 talist! *

  SvaraRadera
 3. Tja, jag förstår ditt sätt att se på saken. Men själv kör jag nog på Wikipedias definition:

  70-talist eller sjuttiotalist är en beteckning för personer födda på 1970-talet och som ofta är barn till 40-talister. Begreppet brukar ibland också användas ihop med den ironiska generationen.

  SvaraRadera