Vild fläskfilé med kantarellcrème och rotsakspytt (4 portioner)
600 gram fläskfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk enbär
1 pkt bacon
En klick smör
Sätt ugnen på 175 grader. Mortla enbär, salt och peppar till en grov röra. Gnid in köttet med blandningen. Linda in filén i bacon och bryn hastigt i smör. Stek sedan i ugnen till en innertemperatur på 68 grader. Det tar cs 20-30 minuter.
Kantarellkräm1 liter kantareller (ca 250 gram), eller blandad svamp.
2 gula lökar
2 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 knippe persilja
1 dl västerbottensost
Rensa och dela svampen, grovhacka löken. Fräs svampen i 2 msk smör på medelvärme tills vätskan kokat in. Tillsätt ytterligare 2 msk smör och stek på lite högre värme tills det börjar knäppa. Låt löken vara med på slutet. Salta och peppra. Grovhacka persiljan. Mixa svamp och lök i matberedare, tillsätt persiljan och osten och kör till en puré.
Servera med smörstekta eller ungstekta rotsaker och Côtes-du-Rhône 2011 (rött vin). Gott vin helt enkelt. Receptet kommer ur Håkan Larssons bok "Lördagkväll med mat och vin". Jag blev inte besviken, det var väldigt gott. Enbär var inte alls dum till fläskfilé.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar