Sidor

onsdag, oktober 31, 2012

Foton från oktober 2012

Så var det äntligen dags att gå och säga "Bu eller godis" åt grannarna.
Fyra hus gick vi till, det räcker så. Det var nog bara första huset som fick höra "Bu eller godis", resten fick istället se en hink och höra "Titta gooooodis!". Hon som pratat om att hon skulle vara katt så länge, när målerigrejorna åkte fram sa hon helt plötsligt: Jag ska vara spindelmannen mamma.
Vi gick på bio och såg "Tingeling och vingarnas hemlighet".
Mycket trevligt för oss båda.
Hon vägrade tupplur klockan tolv, vägrade klockan två. Somnade nästan sittande klockan fyra, sa att hon skulle gå och lägga sig klockan sex men lyckades vara vaken till 19:35.(Sov till 8:30 dagen efter och ville verkligen sova middag kl 12.)  Hon behöver  fortfarande sin tupplur kan jag konstatera.
Alva har bakat pepparkakor hos momma och sjöng om sockerbagaren för mig.
Suparpaste kurs. Mina tre första kreationer.
Fredagsmys med lillan och förberedelse av potatiskaka inför lördagsmiddagen. 
Vuxenpoäng! Jag åker till soptippen och lastar av släpet - SJÄLV. (Förutom Alva som var väldigt lydig och passade på att sova som jag föreslagit medan jag lastade av. Det tog tid eftersom skräpet inte var sorterat samt hade frusit fast.) 
Gissa vad hon har i munnen, något man bara ska ha när man sover och det verkar som att hon vet om det - men man kan ju försöka gömma den. :)
Vi har fått mitt gamla bakbord, det var på det som mitt bakintresse började. En kavel måste fixas men oj så enkelt när Alva ska modellera.
Lördagsfika på Röda lyktan. Det är mys här sa Alva efter att hon bett om att få plättar och serverats dem med mjukglass.
Indisk gó middag blir godare med naan och raita.
Liten med feber somnar innan det är dags för tupplur. 
Höst.
Slog in Alvas julklapp, denna fina tiara ska hon få med skor och klänning. Alldeles, alldeles underbar som Askungen skulle ha sagt. Jag inser att jag skrivit ett inlägg om det en gång i tiden. 
Uppstigning 07:30 och det var nog lite tidigt för den mindre, hennes humör var inte vad det brukar vara om man säger så. (De somnade sent, den äldre 22:45 och den yngre 23:15.)  Men alla tyckte att det hade varit roligt i alla fall.
Alva har en kompis som sover över för första gången. 
Bilen går över till att ha gått fyrsiffrigt.
Maken hann inte ens se när det bara var tresiffrigt.
Jag är lite imponerad av mig själv. Födelsedagspresenter OCH julklappar fixade till lillan redan i oktober, två månader före födelsedagen. Så härligt! Behövs bara lite mer omslagspapper.
Sorterade i garderoben och hittade Supergirl dressen.
Den visade sig vara lagom storlek nu och väldigt populär!

Alva får prova en onepice som är minst en storlek för stor och vill inte ta av sig den.

Sockerblommor


Å så lite terapiarbete på kvällskvisten. Spritsa frosting på cupcakes och dekorera med sockerblommor. Men varför släpper muffinsen från pappersformen? Måste googla så jag kan undvika det.
Nåja, barnen blir väl glada för att eftersom de inte är barnkalas snygga så är det ju tillåtet att äta upp dem nu genast.
Jag är mest nöjd med mina blå sockerblommor.

Husliv


Nej, det är inte alltid skoj att bo i hus. I lägenhet ringer man något journummer men i hus så ska man fixa det själv. Eller fixa det akuta (tillsammans med sin far) och sedan ringa en rörmockare med spolningsutrustning imorgon.

Grrr, jag gillar inte barrträd

...speciellt inte stora höga om de släpper iväg barren och nära våran gård.

Igår hade det ju snöat och sedan blåste det mycket. Vilket gjorde att grannens barrträd nu är över hela kvarteret. Jag tycker inte om det där trädet, inte alls.
Barr över hela gräsmattan.
Boven i dramat.
Barr på altanen, barr på alla fönster på baksidan, barr i stuprören. Ja det är barr överallt.
Jag kan säga att är inte bara jag som stör mig på det där trädet. Grannen bakom dom kom över en gång och frågade om vi inte skulle gå ihop några stycken och plocka ner det där trädet. Grannarna som äger trädet vill inte heller ha kvar det så jag hoppas att de anlitar någon att ta ner eländet snart.
Förhoppningsvis innan nästa höst.

söndag, oktober 28, 2012

"Halv åtta hos mig", desserten

Chokladmousse med ganaché
100 g mörk choklad
25 g honung
0,25-21,5 msk konjak eller whiskey
2 dl grädde
70 g mjölkchoklad
Koka upp grädde och honung och häll över den mörka chokladen (som du finhackat). Vispa slätt och tillsätt konjak efter smak (jag tar väldigt lite eftersom att jag bara vill ha en liten hint av smaken). Dela upp i sex snapsglas skålar och låt stå i rumstemperatur tills det stelnar vilket tar några timmar, ganachén kan man gärna göra kvällen innan och ha täckt med plastfolie över natten.
Värm grädde med mjölkchoklad försiktigt så att chokladen smälter men grädden inte kokar och kyl sedan. När den kallnat så vispar du till en moussen och lägger ovanpå ganachén.

Dumlefluff
2 dl grädde
120 g dumle
Värm grädde med dumle i bitar försiktigt så att dumlen smälter men grädden inte kokar och kyl sedan. När den kallnat så vispar du till en mousse.

Vit choklad- och citronkräm toppat med grädde och bär.
Receptet hittar du här

Desserten serverades med kaffe och ett italienskt vitt sött vin som heter Nivole (nr 7787) och skulle passa perfekt till ljus choklad.

"Halv åtta hos mig", Varmrätten

Ganska snart så bestämde jag mig för att göra italiensk potatiskaka till varmrätten och funderade länge på vad jag skulle göra till den men sen körde jag på hela receptet. Spännande eftersom att jag inte smakat savoykål och inte lyckats med någon rödvinssås tidigare men igår fick den stå och puttra länge och det är nog det som är tricket.
Helstekt hästfilé med rödvinssås, italiensk potatiskaka, smörstekta kantareller och gräddig  savoykål.
Italiensk potatiskaka (receptet hittar ni här)

Helstekt filé (oxfilé eller hästfilé)
1200 gram hästfilé
Putsa filén. Stek den så att den får fin yta. Lägg i en ungsfast form och stek i ugnen på 150 grader tills den har en innertemperatur på 55 grader. (Då är den lite rosa men inte blodig, tar ca 30-40 minuter.) Lägg i folié 10 minuter och skär sedan upp i lagom tjocka skivor.

Rödvinssky
1,5 msk smör
1 finhackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
4 dl rött vin (Lindemans bin 45)
1 msk kalvfond
2 krm torkad timjan
2 st lagerblad
1,5 nypa(or) strösocker
salt och peppar
Arrowrot
Smält smöret och stek lök och vitlök mjuka. Häll sedan ner allt utom salt, peppar och arrowrot. Låt småkoka på svag värme utan lock tills såsen reducerats till hälften. Då silar du den i en trådsil, smakar av med salt och peppar och reder den med lite arrowrot.

Savoykål i gräddig vitvinssås
2 msk smör
8 dl savoykål i strimlor
2 scharlottenlökar
1 dl vitt vin
2,5 dl grädde
Fräs savoykål med scharlottenlöken i smöret. Tillsätt sedan vin och grädde och låt småkoka en stund så att grädden kokas in i kålen.

Smörstekta kantareller
3 msk smör
8 dl kantareller
2 msk färsk persilja

Till varmrätten serverades vinet Raccolto Nero d'Avola Cabernet Sauvignon (nr 32452).
(och ett alkoholfritt rött vin)

Å här hemma står nu en kruka timjan som jag egentligen skulle ta några stån ifrån och lägga upp som lite dekor på köttet...

"Halv åtta hos mig", Förrätten: Capresetorn

Jag hade bestämt redan från början att jag skulle göra Capresetorn till förrätt, så temat blev italienskt. 
Capresetorn med salamichips (6 portioner)
6 tomater
1 vitlöksklyfta
0,5 rödlök
1 kruka basilika
1 msk olivolja
salt och svartpeppar
12 salamiskivor (tunna)
ca 375 g mozzarella

Gör så här:
Skär tomaterna i små tärningar. Pressa vitlöken. Finhacka rödlöken och basilikan. Blanda tomat, vitlök, rödlök, basilika och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Ställ gärna i kylskåpet i ca 1 timme så att smakerna hinna utvecklas.

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut salamiskivorna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen i ca 10 minuter eller tills salamiskivorna börjar bli knapriga.

Skär mozzarellan i skivor. Varva mozzarella, tomatröra och salamichips 2 ggr för att bilda ett litet torn. Avsluta med lite tomatröra på toppen.

Serverades med baguetteskiva med vitlökssmör och italienskt vin som hette Antè Barbera d'Asti (nr 32335).


(Olivoljan glömde jag men det blev gott ändå.)
Tomatröran ska helst ha fått komma ut ur kylskåpet en stund innan så den inte är jättekall, samma med mozarellan. Det är godare om det hunnit bli lite mer rumstemperatur.

"Halv åtta" middag hos mig

Dukat i uterumet med nya vaxduken och bordslöpare. Nya ljuslyktor från butiken brevid Hemtex i småstaden. 
Igår var det dags för mig att bjuda Monstermalla, Lifelovebaking, Linnéa, Sandra och Elin på ”halv åtta middag”. Inplanerat efter kursen i Sugarpaste.

Jag hade köpt vinet tidigare under veckan och köpte alla ingredienser på fredagen.

Eller jag trodde att jag hade gjort det.

För när jag efter kursen upptäckte att klockan hunnit bli kvart i fyra innan jag kunde sätta igång så kändes det lite stressigt att upptäcka att jag glömt köpa tomater. Så då fick jag skynda till butiken och göra det, kom sedan hem och öppnade förpackningen för att upptäcka att det var dåliga tomater jag fått med mig. Så då var det bara att backa ur bilen ur garaget igen och åka och byta. Så det blev lite stressigt, jag har nog aldrig hackat så snabbt och målmedvetet.

Såsen kokade på spisen, jag vispade dessert (som jag lyckligtvis hunnit förbereda på lunchpausen) och när klockan var fem fick köttet sin stekyta och lades i formen med termometern. Bestämde att kantarellerna steker jag sist. När jag sedan stekte savoykålen så började jag fundera på varför. Kål luktar ju fis – är det första intrycket man vill att folk ska ha av ens hem.

Tio i sex var jag klar och stoppade in vitlöksbröden i ugnen, tände lite ljus och torkade diskbänken en extra gång och då kom gästerna. Vid femtiden trodde jag aldrig att jag skulle hinna och då är det extra kul när man varit så effektiv att man gör det ändå.

Så när gästerna kom var det lugnt och det blev en trevlig kväll.
Jag gillar att laga mat till andra har jag kommit fram till.

lördag, oktober 27, 2012

Grundkurs i sugarpaste

Idag mellan 9-12 och 13-15 gick jag kurs. Grundkurs i Sugarpaste. Det gjorde jag via handkraft, ett piteå företag.
Vi provade att göra kallor, rosor och fantastiblommor.
Mycket trevligt. Jag hoppas att mina cupcakes och tårtor ska bli roligare efter detta. En bra start i alla fall. Övning ger färdighet och öva är ett måste.
Dagens verk, lite löv och små sockerblommor att dekorera cupcakes med.
Jag har även provat tillverka rosor och kallor.
"Frökens" rosor. Jag måste nog öva lite till innan de ser ut så här...


torsdag, oktober 25, 2012

Indiska potatis chop

Potatis chop med tandoori kyckling, paneer masala och naan bröd.
Potatis chop (6-8 personer)
1 kg potatis
2 dl rostad lök
1 tsk spiskumminpulver
1 tsk koriender (kryddan)
2-3 st grön chili
1 dl finhackad färsk koriender
1 tsk svartpeppar
1 ägg
3 dl ströbröd
2 tsk salt
2 dl olja

Gör så här:
Skala potatisarna och koka dem. Mosa dem sedan och blanda med alla andra ingredienser förutom oljan som är till stekningen. Blanda ordentligt och rulla bollar.
Värm oljan och stek bllarna på medelvärme.

Serveras som tillbehör eller som vegetarisk rätt istället för "potatisburgare".
(Gott med raita till också så klart.)

onsdag, oktober 24, 2012

Höstpiff

Låt oss ha lite höstmys innan det blir vinter.

"Vaxduk"

Igår var jag väldigt snabbt in på Jysk och kollade på vaxduk, den jag skulle ha hade dom bara en snärt kvar utav. Den var alltså slut. Så jag tittade på klockan och tänkte att "Ärsch jag hinner inte fråga om dom har mer på lagret så jag får väl komma tillbaka imorgon".

Men det går inte för nu finns det inget Jysk i Piteå längre. (Det brann ner igårkväll.)

Något som däremot finns i Piteå numera är ju Åhléns och jag har väl inte riktigt vant mig vid det för när jag skulle fundera ut alternativa ställen att köpa duk på var jag tvungen att googla. Jamen, just ja. Åhléns har vi ju också.
De hade en vaxduk som verkligen var jättefin.
Så jag köpte den och nu behöver jag aldrig mer köpa någon för nu är jag väldigt, väldigt nöjd.

Jag lärde mig något nytt också. Man får inte kalla det vaxduk längre. "Det bar något med EU" (troligtvis så beror det på att duken inte har vax i sig nuförtiden?) Så nu heter det akrylatbelagt tyg. Hur som helst så är det en sån jag köpt.

tisdag, oktober 23, 2012

Paneer Masala

Här kommer ett till recept med paneer, den indiska osten. En mycket mild vegetarisk rätt. Masala är lite mildare rätter, väljer man masala på indiska restaurangen så är det inte starkt.
Paneer Masala
1gul lök
2 msk olja
1 msk färsk riven ingefära
1 msk pressad vitlök
1 tsk röd chilipeppar
1 tsk gurkmeja
1 msk smör
Paneer
1 dl kokosmjölk
1 tsk garam masala

Gör så här:
Stek paneeren i smöret så den får lite färg. Finhacka löken och fräs den i oljan. Blanda sedan ner ingefära, vitlök, chilipeppar och gurkmeja. Häll ner kokosmjölk, garam masala och paneer och lägg på ett lock. Värm en liten stund.

Servera med ris och Naan eller chapati bröd.

måndag, oktober 22, 2012

Halv åtta middag hos mig

Nu har jag bestämt mig för vad jag ska servera på lördag.
Spännande va?

Jag säger förstås inget det måste ju bli en överraskning för tjejerna som kommer hit.

Palak paneer

Palak betyder spenat och är förutom paneer huvudingrediensen i detta recept. Vi äter den som oftast som tillbehör tillsammans med någon annan indisk maträtt.
Ibland skriver de skriver de palak panir men det är samma sak.
Palak paneer
1 msk olja
2 skivade vitlöksklyftor
1 tsk brun kummin
0,5 tsk senapsfrön
1 msk korianderpulver
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk chilipulver
salt efter smak
Paneer i kuber, friterade eller stekta i olja tills de tagit färg
200 g spenatblad, kokta och mixade till en puré

Gör så här:
Hetta upp en panna och tillsätt oljan. Tillsätt vitlök och kummin. Tillsätt resterande kryddor när vitlöken fått färg. Häll i cirka 1 dl vatten och pressad vitlök efter smak (vitlöken är valfri, jag brukar ta mycket sist blev det totalt ett vitlökshuvud.) Koka i 2-3 minuter tills oljan börjar separera. Tillsätt Paneer och koka 1 minut. Tillsätt spenaten och låt koka i 2-3 minuter.

Ibland gör jag så att jag gör klart allt förutom att stoppa i paneeren. Så när vi ska äta och de andra rätterna börjar närma sig att vara klara hettar jag upp palaken och stoppar i paneeren så är det också varmt. Rätten mår bra av att "stå till sig" och suga upp smaken av kryddorna. Man kan lägga till en hackad chili om man vill ha starkare smak.

söndag, oktober 21, 2012

Paneer - indisk ost steg för steg

Den indiska osten måste få ett eget inlägg helt enkelt. Man kan göra många goda rätter med den men först måste man alltså tillverka osten (i god tid, åtminstone några timmar innan).

Paneer
2 liter standardmjölk (3%)
Saft av en halv lime
4 tsk vitvinsvinäger

Gör så här:
Koka upp mjölken, häll i resten och rör om. När osten börjar flocka sig är det klart.
Då ser det ut så här:
Då lägger du en ren kökshandduk i en trådsil eller durkslag och häller över osten dit och låt den rinna av i rumstemperatur.
Man kan även hänga upp osten över diskhon. Det är tillåtet att vrida lite så att vätskan kommer ut lite snabbare. Snurra handduken ovanifrån så blir det mindre och mindre plats för osten och vätskan kommer ut. Eller så låter man den hänga där ett tag.
När vätskan runnit av så lägger man osten under press i kylskåpet. Målet är en kompakt ost och då är det bra med lite press så den håller ihop sedan. Den ska kunna stekas och stoppas ner i en gryta utan att falla sönder.
Då är det faktiskt praktiskt att ha två exemplar av "Bonniers kokbok". ;)
När osten stått under press i några timmar så är den klar. Då skär man den i skivor eller i kuber.
Värm olja i en stekpanna och stek osten tills den fått lite färg. Den kommer inte att smaka så mycket men är god i diverse grytor (suger åt sig lite av kryddorna). Till exempel Palak paneer.

lördag, oktober 20, 2012

Byxa 14

Byxa 14.
Exakt som byxa nr 2 men man kan faktiskt inte ha för många svarta byxor.
Jag har även nya strumpor idag, från New body. Sportstrumpor, jag råkade beställa lite fel men då när jag ändå håller på att gå igenom garderoben så slängde jag alla svarta strumpor som jag bara har den ena kvar utav.
Byxor från Me&i, blus från H&M inköpt 2010 och det kommer jag ihåg för att jag ammande Alva då och var så storbystad att den satt lite tajt så en knapp sprättade iväg en dag. Men jag hittade igen den, sydde fast den och lät blusen ligga i en lådan ett tag. Numera har jag inga sådana problem med knapparna kan jag meddela, det är gott om plats i blusen.

fredag, oktober 19, 2012

Rogan Josh - indisk biffcurry

Snabb och enkel att laga. Låter du den puttra en stund så blir det starkt. Indierna använder säkerligen mestadels lamm men man kan även använda biff. På den indiska matlagningskursen gjorde vi lamm i spenat en gång och det var den enda rätten jag inte tyckte om, däremot gillade jag den vegetariska tofu versionen av den. Så jag håller mig ifrån lammkött.

Rogan Josh (4 personer)
700 g biff skuret i bitar
1,5 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära
2-3 msk matolja
1 tsk hel spiskummin
4-5 lagerblad
1 msk röd chilipeppar
2 gröna chilifrukter
3 msk tomatpuré
1 dl vatten lite drygt
1,5 tsk salt
Garnera gärna med lite färsk tomat och lite koriender

Gör så här:
Hacka en lök och skriva en halv tunt. Hacka chilifrukterna. Pressa vitlöken. Skala och finhacka ingefäran.
Värm oljan på medelvärme tills det sisslar när du släpper ner ett kryddfrö. Fräs spiskummin några sekunder, skynda dig sedan att slänga i den hackade löken och köttet så att kryddan inte blir bränd. Fräs så att det blir brunt men inte bränt. Lägg ner lagerblad, grön och röd chili, tomatpuré, vitlök, ingefära, salt och vatten. Blanda och låt allt puttra på låg värme tills köttet är mört. 10-15 minuter.
Fräs den skivade löken gyllenbrun i lite olja och blanda ner.

Servera med ris eller bröd.
Raita sås är heller inte fel...

Byxa 13

Byxa 13.
Fredagsfin med grå slimjeans med matchande kavaj i samma färg. Blus med gråbeige fjärilar. (Byxa som nr 2 och 12 men grå.)
Så lungt och skönt att kliva upp och fixa bara sig själv, dricka kaffe och GÅ till jobbet. Jag skulle kunna vänja mig vid det. Resten av familjen sov och Alva behövde inte åka till dagis eftersom hon ska vara hemma med sin pappa istället.

torsdag, oktober 18, 2012

Byxa 11 & 12

Byxa nr 11.
Det här är "finbyxor" från MQ. Såna där som passar när man ska vara snygg på kontor, säljmöten och när man verkligen behöver vara presentabel. De var faktiskt skönare än jag mindes också, kanske var jag lite tjockare sist jag hade dom? Vanliga svarta med en liten metallring bak på ena sidan.
När jag kom hem så bytte jag om.
Byxa nr 12.
Gråbruna slim sweatjeans. Samma sort som byxa 2 men bruna.

Kyckling tikka masala

När jag anmälde mig till en indisk matlagningskurs så var det för att jag ville lära mig laga kyckling tikka masala på riktigt. Jag tyckte nämligen om den där tikka masala dinner varianten som man kunde köpa i butiken men att göra det på riktigt blir förstås mycket godare.
När jag lagar indiskt så gör jag alltid kyckling tikka masala och sedan någon annan rätt också. Om vi är ute och reser och går in på en indisk restaurang så beställer jag alltid chicken tikka masala och minst en annan rätt, då vågar man prova något nytt eftersom jag vet att tikka masala är gott.
Så här kommer receptet. Det borde ha varit det första receptet som publicerats här men det var så självklart att det inte blev förrän nu.
Chicken tikka masala (4 personer)
Lagom mycket tandoorikyckling för 4 personer (500 g)
0,5 dl matolja
3 färska tomater eller 1 burk krossade
(eventuellt lite tomatpuré)
0,5 tsk vitlökspulver (ej vitlökssalt)
0,5-1 tsk ingefära (kryddan inte den färska)
0,5-2 msk hackad färsk koriender*
1-2 tsk garam masala

Gör så här:
Skär tandorikycklingen i lagom stora bitar. Hacka tomaterna fint.
Värm oljan i en stekpanna eller wook och fräs ihop tomater, vitlökspulver och ingefära cirka fem minuter. (Om du valt färska tomater och de är lite ur säsong så att de inte smakar så mycket så kan man förstärka men  en matsked tomatpuré. Om du har solmogna djupröda tomater eller krossad burktomat så behövs det oftast inte.)
Lägg ner kycklingen och låt puttra 3-4 minuter.
Blanda i koriender och låt puttra ytterligare 2 minuter.
Just före servering så strör du på garam masala.

Serveras med ris, gärna raita sås och naan bröd.


* Rent krasst så kan koriender ta över smaken helt. Jag tycker att för mycket koriender gör att det börjar smaka tvål så jag använder 0,5 msk om jag ha koriender hemma. Om inte så utesluter jag det. Mitt råd är att använda koriender efter egen smak och tyckte. 
En annan god indisk rätt är palak paneer (eller om man vill stava det Palak panir), den är vegetarisk och innehåller spenat och indisk ost. Recept kommer så småningom.