Sidor

söndag, oktober 21, 2012

Paneer - indisk ost steg för steg

Den indiska osten måste få ett eget inlägg helt enkelt. Man kan göra många goda rätter med den men först måste man alltså tillverka osten (i god tid, åtminstone några timmar innan).

Paneer
2 liter standardmjölk (3%)
Saft av en halv lime
4 tsk vitvinsvinäger

Gör så här:
Koka upp mjölken, häll i resten och rör om. När osten börjar flocka sig är det klart.
Då ser det ut så här:
Då lägger du en ren kökshandduk i en trådsil eller durkslag och häller över osten dit och låt den rinna av i rumstemperatur.
Man kan även hänga upp osten över diskhon. Det är tillåtet att vrida lite så att vätskan kommer ut lite snabbare. Snurra handduken ovanifrån så blir det mindre och mindre plats för osten och vätskan kommer ut. Eller så låter man den hänga där ett tag.
När vätskan runnit av så lägger man osten under press i kylskåpet. Målet är en kompakt ost och då är det bra med lite press så den håller ihop sedan. Den ska kunna stekas och stoppas ner i en gryta utan att falla sönder.
Då är det faktiskt praktiskt att ha två exemplar av "Bonniers kokbok". ;)
När osten stått under press i några timmar så är den klar. Då skär man den i skivor eller i kuber.
Värm olja i en stekpanna och stek osten tills den fått lite färg. Den kommer inte att smaka så mycket men är god i diverse grytor (suger åt sig lite av kryddorna). Till exempel Palak paneer.

6 kommentarer:

 1. Men vad fiffigt, det där måste jag testa!

  Jag förstår att kvallan kan skilja ganska mkt när det gäller billiga och lite dyrare plagg. Däremot är NOva världens lortgris, samt ganska så slarvig, så hon hinner ändå inte använda kläderna länge innan det är hål i dem eller fläckar som inte går bort ;P
  Vad gäller gifter och sånt har jag faktiskt aldrig tänkt på det eller hört talas om det så måste nog se den där dokumentären!

  Själv har jag alltid gillat kläder, men tröttnar så fort på plaggen så känner då att det är onödigt att lägga nån större summa. Köper hellre nytt oftare :)

  SvaraRadera
 2. kanske köpa halloumi ost om jag ksulle välja!

  SvaraRadera
 3. Nä, Carina du kan INTE stoppa halloumi ost i en indisk gryta. Det går absolut inte, halloumi kan inte suga åt sig alla smakerna och är alldeles för salt och gummiaktig.

  SvaraRadera
 4. Elin:
  Jag är tvärt om. Har gärna plaggen läääänge i garderoben och har svårt för att rensa ut.
  Alva får visserligen fläckar på kläderna men än har hon inte slitit sönder något plagg.

  Vad gäller dokumentären så är den väldigt tänkvärd men ack så långtråkig. Så se till att du inte är trött om du ska se den för i så fall så somnar du. :)

  SvaraRadera
 5. Vilka goda recept du har! Har du hört om sajten Hittarecept.se?

  Om du är intresserad av att få mera trafik till din blogg så rekommenderar jag att du registrerar dig på Hittarecept.se! Just nu indexerar vi över 300 000 recept och via oss kan bloggarna på vår matbloggstoppen få t.o.m. 10 000+ besökare per vecka!
  Du registrerar dig enkelt här: http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

  Förhoppningsvis kan just din blogg ligga etta på Matbloggstoppen!

  Mvh
  Ann-Sofi

  SvaraRadera
 6. Det lät intressant och gott med den osten, undrar om det fungerar med laktosfri mjölk, ska testa allafall.

  SvaraRadera