Sidor

lördag, juli 20, 2013

Lammfilé med potatiskaka, rödlökssås och savoykål

Maken var full av mmmmh och "kanske det godaste jag ätit" när han serverades denna rätt. (Men köttet fick han grilla och det blev perfekt lagom grillat.) Han hade faktiskt aldrig provat äta savoykål, men det har ju jag för jag provade det när jag gjorde Halv åtta middag. Nu kan det bli savoy lite oftare. Middagen var riktigt, riktigt gott och vinet var perfekt till maten. Testa det här. Det är absolut ett recept att spara.


Lammfilé med potatiskaka, rödlökssås och savoykål (4 portioner, men gör gärna dubbla såsen)
600 g lammfilé (vi hade två små lammfiléer från Järnspisens deli. Riktigt fina som jag fått i present, så jag vet inte vad de kostar där.)
Salta och peppra och grilla så den är rosa.

Potatiskaka
600 g potatis
5 msk smält smör
Salt & peppar
2-3 dl västerbottensost

Skala potatisen, skiva tunt (gärna med matberedare, själv tog jag osthyveln som skär för tjocka ostskivor). Smöra en ungsfast form. Vänd potatisskivorna i det smälta smöret och krydda. Varva dem med osten i formen och grädda 50-60 minuter på 175 grader.

Rödlökssås
1 liten rödlök
1 msk smör
1 msk röd vinäger
1,5 dl rödvin
1 dl kycklingbuljong
50 g smör
Salt & peppar
1-2 krm sambal oelek

Hacka löken fint. Fräs i smöret. Häll ner vinäger och vin och låt nästan alla vätska koka in. Häll sedan i buljongen och låt koka några minuter. Ta av från värmen och vispa i smöret klickvis. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite sambal.

Savoykål med nötter
200 g savoykål
olivolja
50 g saltade cashewnötter

Häll olivoljan i stekpannan, strimla kålen. Stek kålen mjuk och häll ner nötterna mot slutet.

Stek lammfilén i smör om du inte kan grilla den. Servera med Château Pech-Latt 2233.

1 kommentar: