Sidor

måndag, augusti 03, 2015

Frasiga langos med topping

Festivalmat för mig, jag har verkligen gillat langos. Men när man blivit serverade några halvgräddade drypande i gammal olja så vill man inte längre köpa maten på festival. Så då får man göra den själv istället. Det var första gången vi provade att laga denna rätt som kommer från Ungern.
Frasiga langos (8 st, 4 personer)
50 gram kokat kall potatis
2 dl ljust öl (eller vatten)
12 g torrjäst
4 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
0,75 tsk salt
5 dl rapsolja till fritering

Skala och finriv potatisen. Värm ölet till 37 grader och rör ut jästen i det. Tillsätt vetemjöl och salt och knåda tre minuter på ett mjölat bakbord. Låt sedan degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Dela degen i 8 bitar. Kavla ut och låt jäsa 10 minuter på mjölat bakplåtspapper.
Hetta upp oljan till 170 grader och fritera två bröd åt gången 2-3 minuter på varje sida. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
Om man vill kan man halvera en vitlöksklyfta och gnida lite på bröden före servering.
Jag toppade med gräddfil med rommix, sprinklade på finhackad rödlök och toppade med räkor. Mycket gott! Hela familjen tyckte om dem men vissa toppade med gräddfil och skinka, eller bara skinka eller inget.Gott med en fräsch sallad till.
Receptet hittade jag i nr 8 av Allt om mat. 
De hade en lite annorlunda topping i tidningen, med picklade grönsaker. Det kan man förstås också prova men vi körde festivalmatsklassiker á la hemmagjord deluxe istället. Båda är säkert goda eftersom själva langosen blir god...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar