Sidor

torsdag, mars 26, 2015

Laxburgare med olivmajonnäs

Jag hade en ambition är i början av året att lägga ut ett recept varje vardag. Men det är lite för mycket just nu, både skola och jobb så mästerverk i köket och bloggande om detsamma får stå åt sidan en stund.
Grabben är faktiskt hemma hos sin mamma i veckan (de har praktik). Det betyder att vi har ätit en hel del fisk, några spättafiléer färre i frysen. Ikväll åt jag fisk för fjärde gången sedan i fredags.
Jag hade glömt hur enkel matlagningen är när vi är så få och bara ett litet barn som man ändå aldrig vet om hon kommer att äta eller ej. Så vi lagar helt enkelt det vi vuxna vill ha.
Jag återanvände ett bra recept som vi testade 2011. Så det får en uppdatering här...


Laxburgare
500 g laxfilé
1 hackade knipplökar
1,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 msk dijonsenap
1 msk hackad bladpersilja
0,5 dl olja till pensling

Gör så här:
Ta bort skinn och eventuella ben ur laxen. Skär i bitar och kör till färs i mixern. Blanda med övriga ingredienser och forma till burgare. Pensla burgarna på båda sidorna med lite olja. Stek, cirka 5 minuter sammanlagt.
Om du också tror att du kan använda mellanburken i tupperware för att göra laxfärs och blanda allt samtidigt -då tror du också fel! Jag fick köra i omgångar i den lilla burken istället. Det fungerade hyfsat.
Laxburgare redo att stekas.
Olivmajonnäs
250 g hackade, urkärnade oliver
2 msk hackad persilja
2 msk kapris
1 skivad knipplök
0,5 dl majonnäs
0,5 citron, pressad saft

Gör så här:
Blanda oliver, persilja, kapris, knipplök och majonnäs till olivmajonnäsen och smaka av med pressad citron.
Oliver, knipplök och kapris blir mums i majonnäs.
Laxburgare i det gamla köket. Då hade vi ett blad sallad, ikväll var salladen slut. Det fanns inte en endaste tomat eller gurkbit heller. Hoppsan.

2 kommentarer:

  1. Mums! Jag brukar göra det där, det är så jävla gott! Fast jag gör inte burgare, är alldeles för lat, jag smetar bara på dijon, salt och peppar på en laxsida och kastar in i ugnen och serverar såsen till. =)

    SvaraRadera
  2. Det lät ju också gott. Å snabbt.
    Tror jag gör så när jag är själv nån gång. Brukar passa på att äta fisk när maken är i Norge för han äter mycket fisk på nordsjön och är inte så sugen på det när han kommer hem...

    SvaraRadera