Filoskålar med getost, salladslök och tomater (4 portioner)
18-20 cocktailtomater
1 krm salt, en gnutta svartpeppar
Sätt ugnen på 175 grader. Dela tomaterna i halvor och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt med snittytan uppåt. Krydda med salt och peppar och rosta 10 minuter mitt i ugnen.
100 gram smör plus extra till formarna
3 ark filodeg à 30x30 cm
150 gram getost
8 salladslökar
1,5 dl grädde
0,5 dl mjölk (mellan eller standard)
2 ägg
1-2 krm salt, 1 krm svartpeppar
Smält smöret. Dela filodegsarken i fyra kvadrater. Dela lagren och pensla varje ark med smör. Lägg ihop tre ark i olika vinklar och tryck ner dem i mycket välsmorda små formar.
Smula getosten och strimla salladslöken. Fördela ost, tomater och lök i formarna. Vispa sedan grädde, mjölk, ägg och krydda med salt och peppar. Häll äggstanningen i formarna, se upp så det inte rinner över.
(Jag gjorde halva satsen i tre formar istället för två.)
Grädda mitt i ugnen eller några lägre cirka 15 minuter, tills äggstanningen stannat och filodegen fått fin färg.
Pilla ut ur formen och servera med sallad och ett got rött vin.
![]() |
Kokboken rekommenderar ett vitt (28006 Neethlingshof Sauvignon blanc) men getosts sanna och riktiga kärlek är alltid ett rött vin i min bok... |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar