Filoskålar med getost, salladslök och tomater (4 portioner)
18-20 cocktailtomater
1 krm salt, en gnutta svartpeppar
Sätt ugnen på 175 grader. Dela tomaterna i halvor och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt med snittytan uppåt. Krydda med salt och peppar och rosta 10 minuter mitt i ugnen.
100 gram smör plus extra till formarna
3 ark filodeg à 30x30 cm
150 gram getost
8 salladslökar
1,5 dl grädde
0,5 dl mjölk (mellan eller standard)
2 ägg
1-2 krm salt, 1 krm svartpeppar
Smält smöret. Dela filodegsarken i fyra kvadrater. Dela lagren och pensla varje ark med smör. Lägg ihop tre ark i olika vinklar och tryck ner dem i mycket välsmorda små formar.
Smula getosten och strimla salladslöken. Fördela ost, tomater och lök i formarna. Vispa sedan grädde, mjölk, ägg och krydda med salt och peppar. Häll äggstanningen i formarna, se upp så det inte rinner över.
(Jag gjorde halva satsen i tre formar istället för två.)
Grädda mitt i ugnen eller några lägre cirka 15 minuter, tills äggstanningen stannat och filodegen fått fin färg.
Pilla ut ur formen och servera med sallad och ett got rött vin.
Kokboken rekommenderar ett vitt (28006 Neethlingshof Sauvignon blanc) men getosts sanna och riktiga kärlek är alltid ett rött vin i min bok... |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar