Sidor

lördag, juli 18, 2015

Lyckselehelg med barnen

Helgen som var gjorde jag en utflykt med dottern, min syster och hennes son. Det är tre månader mellan våra barn, så de är väldigt nära i ålder. Vi hade tagit ledigt på fredagen och mitt på dagen.
Bilresan gick jättebra, vi stannade i Skellefteå (JAAA, vi tog den vägen för att det är en massa vägarbete på inlandsvägen.).
Här har vi ätit sushi och barnen fick riskuddar. De var väldigt tillmötesgående på restaurangen men själva sushin var inte perfekt. Det gjorde inte så mycket. Våra hungriga barn fick mat, att det var sushi gjorde dom extra glada och sedan körde vi vidare.
Barnen höll sig vakna och längtade efter att komma fram till "motellet" som min dotter envisas med att säga fast jag rättar henne. Vi hade bokat ett familjerum på Hotell Lappland i Lycksele. Varför bo i stuga när vi kan ha hotellrum tänkte vi och så fick det bli. Vi fick även en bastu och lyckades använda den en liten stund på lördagskvällen när barnen somnat.
Det fanns två sängar och så kunde man bädda ut soffan till en dubbelsäng i mitten. Där la vi barnen på fredagskvällen och lillen drog en suck och somnade, lillan däremot var övertrött och speedad och kunde inte sova utan sin mamma. Så vi sköt ihop sängarna och syrran la sig i bäddsoffan. Men innan morgonen kom låg alla i sängarna så vi bäddade aldrig ut soffan för nästa natt.
Här ser barnen tv. Efter fotot fick de chips och ett glas läsk och blev ännu mer nöjda.
Mammorna fick sig istället ett glas vin till chipsen. Vi hade kollat lite och tänkte att vi skulle gå och bada i hotellets pool. Det kostade 50 kr per person men så fick det bli, barn är välkomna efter kl 16. Det satt några killar i utepoolen och drack varsin öl men de flyttade sig snabbt när poolen invaderades av oss (och två barn till).
Det här är livet! hävdade dottern nöjd när vi satt i det varma badet.
Vi hade det riktigt bra, solen tittade fram när vi satt där och man fick en liten sommarkänsla. Det här är årets första utomhusbad för i år. 
Dottern ville ha en undervattensbild, det här är fjärde försöket.
Sen slutade vi för bättre än så här blir det inte...
Middag hade vi bokat i restaurangen men stämningen kändes inte tipptopp, varken för oss eller barnen så vi bytte till Sportbaren istället. Barnen fick varsin hamburgare, syrran tog nån köttbit och jag valde en hamburgare med ädelost.
Min hamburgare, den var god. Överraskande nog gillade dottern mina lökringar.
Till henne beställde jag hamburgaren utan någonting. Jag var tydlig och sa "då menar jag bara hamburgare, ingen dressing, ingen sallad, ingenting - för om det är nått på den så kommer hon inte att äta den." Men när den kom hade den ost på och dottern kontrollerar alltid noga sånt och sa "mamma det är nått på". Jag sa till och vips hade hon en ny burgare som den skulle vara, jag lovar att det tog inte mer än 2 minuter. Mycket bra barman i Sportbaren.

Barnen gosade med trävargen och sedan gick vi och försökte få dom att sova. Lördag - dag 1 på djurparken
Det obligatoriska kortet framför djurparken. Solen sken faktiskt.
När vi kom in så hoppade vi på tåget och och runt djurparken. Vi stannade och tittade på björnarna där två småbjörnar brottades och den tredje låg och gosade med sin mamma.
När tågresan var slut var det dags för sälarna att få mat så då gick vi dit.
Här har de också en Bamseskylt med lilleskutt som utmärker "barnens djurpark" med de mindre djuren. Självklart hade vi klätt våra barn i färgstarka me&i kläder så man lätt ser dem hela tiden.
Så fick dottern klappa en get.
och en till...
Hon gillade verkligen de söta små getterna.
Vi tittade även på små, små minigrisbebisar. Väldigt små grisar. 
Lilltjejen fick åka ponny och den lilla stunden tyckte hon var det bästa på hela dagen.
Så skulle vi äta mat men det tog sin lilla tid att gå då det fanns så mycket att titta på, t ex en ekorre i ett träd.
Till slut ställde vi oss i alla fall i hamburgerkön och tänkte oss lite snabb mat så vi hann i bra tid till rovdjursmatningen. MEN här måste det påpekas att de var otroligt ineffektiva i hamburgerbaren. Den som stod längst fram fick beställa och när den fick sin mat så fick nästa beställa. Det är långt ifrån snabbheten på Max. En person stekte och fixade all mat och den andra tog beställningar, betalt och lämnade ut brickan. Vi stod där i en halvtimme. Det är lång tid med två hungriga barn.
När vi ÄNTLIGEN fått vår lunch.
Det var väldigt gott. Alla åt och dottern åt två varmkorvar med rostad lök. 
Efter maten skyndade vi oss så snabbt det gick till rovdjuren och hann i alla fall se när vargarna, lodjuret (som inte kom för att äta), järven och rävarna fick sin mat. Djurvårdaren berättade även att en av rävarna hade snott några kaniner ur barnens djurpark och sedan gått tillbaka till sin bur. Ett bra tecken på att den trivdes där den var...
Nej, man kan inte var glad hela tiden och vill man inte bli fotograferad med björnarna i bakgrunden så vill man verkligen inte det och visar det tydligt. (Men söt ändå.)
Vi bytte och så fick hon vara fotograf istället.
Så gick vi ner till lekplatsen, lät barnen leka en stund och så gick vi till kiosken och fixade så att vi skulle få komma in gratis nästa dag. Hem till hotellet och tog det lugnt en liten stund. Jag hade sökt lite på Internet och sett att Great Eastern, en bra kinarestaurang i Umeå även finns i Lycksele. Så dit åkte vi för att äta.
Jättegod sushi i buffén. Barnen äter och blir mätta, gott för oss vuxna också. Utanför på torget fanns det en lekplats som vi såg genom fönstret så när barnen ätit gick de ut och lekte en stund och vi behövde inte stressa. Sen hem och natta barnen, de somnade snabbt.
Söndag - Lycksele djurpark dag 2
Vi hade inte en harmonisk hotellfrukost denna dag. Det var betydligt trevligare första dagen frukost fick i alla fall i oss och kunde checka ut från hotellet och åka till djurparken där barnen skulle leka i lekparken.
Det här minns vi från när vi själva var små. Barnen var överraskade "Va FÅR vi åka själva?" Väldigt spännande. Vattnet är grunt men eftersom det är brunt så tror barnen att det är djupt. :) 
Barnen fick välja så grabben valde att gräva med en grävare i sandlådan (men det var tydligen inte så roligt som han hade trott) och dottern valde den stora hoppborgen. En karamell senare så fick vi med oss dom ut mot renarna.
Renarna, skogsvildren, älgarna och myskoxarna är längst bort i parken och barnen var inte direkt glada över att behöva gå dit. De var inte imponerade av dessa små tamrenar.
De farliga myskoxarna får sin mat. Här håller man avståndet från staketet. Jag minns nån gång när jag var mindre då de faktiskt stångade mot staketet, lite obehagligt.
Så upptäckte dottern att man kunde mata skogsvildren och då fick hon svårt att slita sig därifrån. 
Om ni ska se på skogsvildren, älgarna och myskoxarna gör det vid matdags så alla djuren är bredvid varandra vid staketet så man ser dem...
Vi åt lite och så körde vi hem till Piteå. Barnen sov varsin liten stund i bilen och lekte sedan med bamse/pippi-spel på surfplattorna och så var vi hemma igen.

Nu kryssar jag av Lycksele djurpark på listan över saker jag vill göra med mitt barn, så får vi se vad som blir nästa gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar