Sidor

tisdag, juni 28, 2016

Doft av Kust

En pelargonia på Pensionatet
 Ikväll har jag varit på Pensionatet. Jag anmälde mig som testpilot på Kust och efter flera försök blev jag till slut uttagen att få vara med. Hotellet har tillsammans med Hing organics utvecklat en signaturdoft för hotellet och denna kväll skulle vi få veta mer om det.
Doften är inte helt spikad men vi fick i alla fall lukta på ett av kandidaterna och det luktade gott. Speciellt och gott. Det kommer att lukta tyngre än på Clarion i Luleå. :)
Kvinnorna bakom Kust hotellet. Cia och Christina.
Kvällen började med att vi fick höra en del om hotellet. Receptionen där man kan komma och ta en kaffe/drink och ha små möten, konferensen där man kan ha större möten i rum med olika teman och vad som låter som mycket bra konferensfika (jag frågade direkt om denna afternoon tea bara är för konferensgäster eller om de kanske kunde finnas en chans att komma åt den delen), spa-delen som lät väldigt bra (och kommer att ha en åldergräns från 15 år men vissa "familjetider" så att man både kan ha lugn och ro och chans att dela en spaupplevelse med dottern). Sist men inte minst - den omtalade restaurangen Tage. Eller sist pratade de väl egentligen om hotellrummen och de fyra sviterna med tema ur olika årstider (sommar är den som passar perfekt för brudparen).

Sedan berättade Hing tjejerna om företaget och arbetet med att framställa doften. Varje bord fick en liten påse och så försökte vi klura ut vilken doft det var i fem olika små flaskor samt vilka två som var eteriska oljor. Det är svårare än man tror. Vi klarade bara vanilj-doften men när ett annat bord sa lavendel så kände man direkt att en annan flaska doftade tydligt av lavendel. Det var kul.
Jag ska inte glömma att nämna fikat heller. Fiket serverar lite av varje men ikväll fick vi välja vilken kaka vi ville och då valde jag en morotskaka. Den ser inte mycket ut för världen (morotskaka gör ju sällan det) men den var väldigt god. Frostingen ovanpå var helt perfekt. 
Fika!

måndag, juni 27, 2016

onsdag, juni 22, 2016

Sommarhusägare

Vi har tittat flitigt i flera år, varje sommar har vi åkt runt och kikat på stugor. Till sist blev det ett sommarhus. Här är dottern vid strandkanten för första gången...
Vi hoppas att vi ska trivas, det är ett väldigt rofyllt ställe.

tisdag, juni 21, 2016

Sejrygg med rostad tomatsallad, basilika och balsamicosirap


Sejrygg med rostad tomatsallad, basilika och balsamicosirap (2 portioner)
1 ask blandade körbärstomater
Olivolja
0,5 tsk salt och lite svartpeppar
Basilika efter smak
1 scharlottenlök
Halvera körsbärstomaterna och lägg i en ugnsfast form. Rosta mitt i ugnen 6-8 minuter i 250 grader.
Grovhacka färsk basilika och finhacka scharlottenlöken, blanda med de rostade tomaterna, en halv matsked olivolja, salt och peppar.

Pauluns supermix.
Koka 2 portioner enligt förpackningen.

300 gram sejrygg
Salt & svartpeppar
Krydda sejryggen och stek i olivolja 2-3 minuter per sida.

2 msk balsamvinäger
0,5 msk socker
Koka ihop till en simmig konsistens, det tar ca 10 sekunder.

Servera supermix, körsbärstomater och sejrygg. Ringla över balsamicosirapen och toppa med bsilika och parmesanost.


Jag tyckte att det var väldigt gott. Resten av familjen höll inte med, de undrade mest vad den där supermixen var för något. Så det blir nog svårt att få laga den här rätten igen.
Recept ur Linas matkasse (för två).

måndag, juni 20, 2016

Lågkalori sommar milkshake


Somrig lågkalori milkshake (1 portion)
En halv mogen persika/nektarin
75 gram jordgubbar
75 gram hallon
(eller 150 gram av den ena sorten.)
1 dl lättmjölk eller mandelmjölk

Kärna ur och hacka persikan. Mixa frukten och tillsätt sedan mjölken och mixa slät. Lägg i isbitar och servera genast.

Recept ur 5:2 kokboken av Angela Dowden.
Men vissa skulle kanske kalla den smoothie. Nektarin ger i alla fall en trevlig smak i drycken.

Veckans kloka ord


lördag, juni 18, 2016

Examen

Igår var det dags för familjens lillasyster att gå på sin första examen. Förskoleklassen sjöng en sommarlovssång högt och ljudligt. 
Dottern tittade lite efter mig när hon kommit in och satt sig, så när hon såg mig fick jag en slängkyss. Jag som just stod och undrade vart tiden tog vägen. Det är bara att njuta nu. Inom kort har hon slutat kasta slängpussar till sin mamma.
Jag kastade tillbaka en med ett stort leende.

Här är hon lite senare på dagen och poserar för fotot med sina storebröder. Tunnstrumpor, ny maskrosklänning, finstickad kofta, rosetten och fjärilsskorna på fel fot.

fredag, juni 17, 2016

Fläskfilé med citrondressade primörer och parmesansmör


Fläskfilé med citrondressade primörer och parmesansmör (2 portioner)

Potatis
450 gram potatis
Klyfta potatisen och lägg i en ugnsfast form. Blanda med lite olivolja, salt och svartpeppar. Rosta på 250 grader  mitt i ugnen.


Parmesansmör
30 gram parmesanost
1,5 msk rumstempererat smör
Lite gräslök
1 krm salt
Svartpeppar
Klipp gräslöken i små bitar och mosa ihop allt.

Citrondressade primörer
Skal från en halv citron
1 msk pressad citronsaft
Lite gräslök
0,5 msk olivolja
1 krm salt
1 krm socker
Svartpeppar
250 gram grön sparris
1 förpackning rädisor
En halv rödlök

Blanda finrivet skal av citronen och 1 msk pressad citronsaft.  Blanda med gräslök, olivolja, salt, socker och svartpeppar.
Skär roten av sparrisen. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Koka sparris och rödlök i en minut. Häll av och spola i kallt vatten. Lägg i en skål tillsammans med rädisor och blanda med citrondressingen.

Fläskytterfilé eller fläskfilé
Vi valde att grilla fläskytterfilé men i receptet skulle man göra schnitzel.

Vi gillade inte kall sparris, men det går förstås lika bra att inte kyla ner den i kallt vatten. Parmesansmöret blir lite strävt men på hela taget var det väldigt gott som vardagsmat. Fredagslyx.
(Recept ur Linas matkasse för två.)

torsdag, juni 16, 2016

Creamy Mango Ice Cream sorbet


Krämig mangoglass ( 4 stora portioner)
450 gram frusen mango (2 pkt à 225 gram)
100 gram sötad kondenserad mjölk
2 dl vispgrädde
Zest och saft från en citron

Sätt alla ingredienser i en matberedare och kör till det är en slät och krämig smet. Häll över i en bunke, sätt på locket och stoppa i frysen minst fyra timmar.
(Den kondenserade mjölken gör att glassen inte blir stenhård och trist som glass kan bli utan glassmaskin. Så denna glass kan man göra även om man saknar glassmaskin.)

Originalreceptet hittade jag hos Passion for baking, då med jordgubbsbitar. Jag serverar jordgubbarna till glassen istället då jag tycker att de blir för hårda i glass och förstörda av frysen...
Glassen blir lite för söt, mer citron nästa gång.

onsdag, juni 15, 2016

Sydamerikansk paprikasoppa och att pochera ägg!!!


Sydamerikansk paprikasoppa serverat med pocherat ägg

Sydamerikansk paprikasoppa (2 portioner)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 morot
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk spiskummin
2 tsk oregano
0,75 tsk salt
1 krm chiliflakes
1 burk krossade tomater (400 gram)
2,5 dl vatten
1 tsk kinesisk soja
1 tsk balsamvinäger
1 halv förpackning fryst koriander (eller mindre av färsk)

Finhacka lök och vitlök. Tärna paprikan och moroten. Fräs allt i en stekpanna med höga kanter i olivolja 1-2 minuter. Krydda med 1 tsk paprikapulver, 0,5 tsk spiskummin, 2 tsk oregano, 0,75 tsk salt och 1 krm chiliflakes. Låt fräsa 2-3 minuter. Blanda ner 1 burk krossade tomater, vatten, soja och balsamvinäger. Låt sjuda 5-6 minuter. Rör ner en halv förpackning fryst koriander och sjud ytterligare 1-2 minuter.

Pocherade ägg (2 portioner)
2 ägg
0,5 dl ättika
0,5 dl vatten + mer

Blanda ättika och vatten. Knäck två ägg i vattnet. Låt stå i 5 minuter. Koka upp 5 dl vatten i en liten kastrull. Häll ner ägg och vatten. Låt sjuda 3-5 minuter, plocka upp äggen och lägg på ett fat. 

Jag var även tvungen att prova metoden att pochera ägg genom att göra en virvel i kokhett vatten genom att röra runt, runt, runt och sedan ploppa ner ägget där i mitten. Så det är ägget längst till höger, fungerar också men blir inte lika snygga...

Bönsandwich (2 portioner)
1 pkt svarta bönor
1 lime
1 msk vatten
0,5 krm salt
20 gram parmesanost
2 st brioche bröd

Skölj bönorna ordentliget. Lägg sedan i en bunke med finrivet skal och pressad saft av limen, vatten och salt. Mixa till en röra med stavmixer.
Fyll 2 brioche bröd med bönröra och riven parmesanost. Stek bröden på båda sidor i en stekpanna med lite olivolja. Pressa ner bröden med en stekspade så det blir två toast.

De pocherade ägget igen. Jag är så nöjd som äntligen fick en anledning att prova på att pochera ägg.  Det får jag tacka Linas matkasse för, väldigt kul. :)
Soppan var godare än jag trott. Men bönsandwich blir det inte igen för min del. Möjligtvis att fyllningen skulle passa som tillbehör till någon annan rätt...

tisdag, juni 14, 2016

Kycklinggratäng med fullkornsspagetti



Kycklinggratäng med fullkornsspagetti (4 portioner)
1 grillad kyckling
6 dl kokt fullkornsspagetti
1 gul lök
1,5 paprika (gul, grön, röd)
1 msk curry
2 dl hönsbuljong
2 dl mellangrädde
1 dl riven ost

Koka spagettin. Hacka löken och paprikorna. Stek lök och paprika i olivolja tillsammans med curry. Häll i hönsbuljong och grädde och låt koka ca 10 minuter. Salta och peppra. Smörj en ugnsfast form och häll i spagettin. Lägg på kycklingen (benad i lagom stora bitar förstås) och häll på såsen. Strö på riven ost.
Grädda i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.


Receptet kommer från en bok om GI för familjer, så det är "GI som en livsstil" och inte hård diet. Det är heller inte så kryddiga recept eftersom de verkar utgå från att barn inte gillar det.

måndag, juni 13, 2016

Mexikansk kycklingpaj


Mexikansk kycklingpaj utan skal
Fyllning:
5-8 feferoni, hackade
1/2 grillad kyckling
1 gul lök, hackad
10 färska champinjoner, skivade
Smör
150 g Philadelphiaost
1/2 burk Chunky Salsa (eller nästan en hel)
3 dl riven ost

Sätt ugnen på 225°C.
Rensa kycklingen och skär den i mindre bitar. Bryn lök och champinjoner i smör, värm upp kycklingen i slutet. Tillsätt salsa och Philadelphiaost och låt puttra i hop en stund. Hacka feferonin och strö ut i botten av en ugnsfast form. Häll över kycklingblandningen och toppa med den rivna osten. Gratinera 10-15 min eller tills osten smält.

Servera med en god blandad sallad, guacamole och tortillachips.


Vi blev tipsade om de här receptet från Jennys matblogg i bilen hem från skolan. En av oss råkar vara uppväxt i Mexico och hon föreslog att det nog blir bra utan pajskal. Det blev det absolut. Hela familjen åt bra och tyvärr blev det inga rester...
Nästa gång tar jag Hot chunky salsa istället för medium.

Veckans kloka ord


söndag, juni 12, 2016

Helgen...

Loppisfynd
Ja, vad har vi gjort i helgen?
Vi tog sovmorgon och sedan åkte vi till loppis. Ingen hetsjakt efter loppisfynd med andra ord men jag hittade två jättefina vaser till min framtida stuga och ett par fotbollskor till dottern. Hennes fotbollsintresse har varit lite lågt, men nu vill hon i alla fall prova igen. Så ett par blå begagnade fotbollsskor för en tjuga kändes som en lagom investering när de gamla är lite små. 
Jag har vispat ihop glass och en kompis åt dottern åt pizza med oss i lördags. Det gjorde även min syster och sen åt vi chips och såg "Malice" från 1993 (Skenet bedrar var den svenska titeln). Nicole Kidman, Alec Baldwin, Bill Pullman, Gwyneth Paltrow med flera. En rätt bra film om fler är syrran missat den.
Jag har klippt gräsmatten och tittat närmare på skadorna efter stormen. Maken snygga stora bil fick sig en liten skada, men det hade kunnat vara värre.
Nu när barnet somnat ska jag pyssla med sockerpasta...
Mitt livs stora kärlek i molnklänning från me&i.

fredag, juni 10, 2016

Ugnsbakad lax med gorgonzola


Ugnsbakad lax med gorgonzola 
4 st laxfilé portionsbitar
160 gram gorgonzolaost
4 msk crème fraiche
Peppar, flingsalt, timjan
1 ask körsbärstomater
Ruccola

Sätt ugnen på 200 grader. Skär ett snitt i varje laxfilé, mosa ihop gorgonzolaost och crème fraiche med lite timjan. Tryck in osten i snittet och salta och peppra fisken. Baka i 20 minuter.
Halvera tomaterna och lägg ut tomat och ruccola på tallrikar, servera fisken ovanpå.


Ungefär samma som lax med fetaost eller lax med getost, bara en annan ost och något annat att servera fisken med. Snabbt fixat, enkelt och gott.

torsdag, juni 09, 2016

Kassler i ugn med krämiga grönsaker


Kassler i ugn med grönsaker
700 gram kassler
2 st rödlökar
3 tomater
3 paprikor i olika färger
Salt & peppar
1 burk crème fraiche, smaksatt med franska örter eller så smaksätter du själv
1 dl cheddarost

Skiva kassler i 0,5 cm tunna skivor och lägg dem i botten av en olivoljesmord ugnsform. Skär görnsakerna i bitar och lägg på paprika och lök. Toppa med tomaterna. Salta och peppra men tänk på att kassler är väldig salt i sig. Klicka över crème fraichesåsen. Grädda i ca 30 minuter på 200 grader. Tag ut och strö på osten och grädda sedan 10 minuter till.


Det här är ett GI recept från tasteline. Det blev väldigt trist på tallriken, inte så krämigt utan mer rinnigt och sorligt, men det var ätbart.

onsdag, juni 08, 2016

Grön gudinnesmoothie


Grön gudinnesmoothie (1 stort glas)
3 sellerstjälkar
1 äpple
1 gurka
2 cm färsk ingefära
1 liten mogen avokado
1 rågad tsk mandelmör
Några grönkålsblad

Kör selleri, äpple, gurka och ingefära i en juicemaskin.
Häll över saften i en mixer och mixa ihop med avokado, mandelsmör och grönkål.


Det blir extra mycket disk åt dig om du gör den här, först juicemaskinen och sedan mixern. Tidsödande på morgonen så jag gjorde en åt mig och maken på kvällen. Smakade en klunk men var inte hungrig. Sen förmådde ingen av oss att dricka upp sin smoothie senare heller, fast den var ju inte dålig bara för besvärlig för att tillaga när man vill ha den färsk...
Receptet kommer ur "Deliciously Ella". 

tisdag, juni 07, 2016

Kvällsföreläsning - Sociala medier



Ikväll roade jag mig med att titta på en liten föreläsning om sociala medier från Berghs school of communication. Det var väldigt bra när jag läste en kurs där.

Sommarshopping

Polarn o Pyret hade en jättefin jumpsuit som jag tänkte att dottern skulle ha på kvällarna när det är varma sommarkvällar (i utlandet). Jag hoppades i alla fall att hon skulle tycka om den och det gjorde hon verkligen. Hon älskar den. Dessutom hade de köp 3 för priset av 2. Den matchande koftan behövs när kvällarna blir lite kallare och då blev sommarklänningen på sätt och vis gratis om man räknar lite som man vill. :)
Jumpsuit, dottern har lite svårt för att reda ut om de är byxor eller tröja än så länge.
Den söta rosa koftan.
Klänningen gick också hem till slut, när vi rett ut hur bandet skulle sitta. Bar rygg och lite längre baktill. Den blir toppen i sommar. För vi ska väl få en varm sommar i sommar? Jag har i alla fall inte kyla och regn planerat för den här sommaren det är en sak som är säkert!
Tänk att jag blir så glad att se henne i dessa kläder att man skulle kunna tro att de var jag som fått nya sommarkläder. De är lite som en sommarpresent till mig också. :)

Blomkålspizza

Vi kan börja så här, blomkålspizza kommer aldrig i närheten av en riktigt god vanlig pizza av jäst bröd som gräddats i en stenugn. Glöm det först innan du går vidare med att prova. Tänk istället att ost är gott och allt blir godare med västerbottensost och parmesan.
Blomkålspizza
1 litet huvud blomkål
0,5 dl parmesanost
0,5 dl mozzarellaost
0,25 tsk salt
0,5 tsk torkad basilika
0,5 tsk oregano
0,5 tsk vitlökspulver
1 ägg
2 msk mandelmjöl

Skölj blomkålen. Rensa bort stammen och dela blommorna i mindre bitar. Kör i mixern. Häll över i en microvågsugnssäker skål och kör i mikron i 4 minuter. Häll över i en helt ren kökshandduk och låt svalna lite före nästa steg.
Sätt ugnen på 225 grader.
Svep ihop handduken och vrid ur vätskan ur blomkålen. Så mycket du kan.
Häll över i en skål och knåda ihop med övriga ingredienser. Lägg bakplåtspapper på en plåt och tryck ut massan till en pizza, inte för tjock och inte för tunn. Grädda 8-11 minuter tills den börjar vara gyllenbrun. Ta ut ur ugnen.

Häll på tomatsås, ost och den topping du vill ha.
Så här första gången ville jag smaka botten så jag toppade bara med tomatsås, ost och svamp. Grädda sedan 5-7 minuter tills osten har smält och fått lite färg.
Låt sedan pizzan vänta och svalna lite medan du dukar bordet.


Receptet är en mix av två. Blomkålspizza låter ju hur konstig som helst men jag har läst om det på flera ställen, detta är det bästa receptet enligt Tasty kitchen (engelska). A cozy kitchen har också ett recept med steg för steg bilder. Perfekt att vara på diet och prova allt konstigt och märkligt som ska vara nästan lika bra som originalet.
Jag måste prova igen men annan topping, det var inte alls dåligt. Dottern smakade och ville faktiskt ha mer än en tugga.

måndag, juni 06, 2016

Examen!

Maken har fått blommor av sin moster.
I fredags tog jag examen och kan numera titulera mig kvalificerad redovisningsekonom (med personaladministration). Vuxenstudierna blev inte alls som jag hade tänkt mig att de skulle vara. Jag tänkte mig två år av fokuserad inlärning på veckodagarna kombinerat med me&i försäljning på kvällar och helger. Rätt lungt alltså. Men det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig.
Å andra sidan när blir det egentligen precis som man hade tänkt sig?

Det visade sig att dagjobbet var lite svårare att släppa än väntat och de var ju rätt kul med pengarna man får i lön när jobbat "lediga" studiedagar. Så jag jobbade deltid och pluggade heltid, vilket förstås betyder att kvällar och helger inte alls blir fria från studier. Någonstans måste ju tiden tas igen. Några grupparbeten som fick ta tid från jobbandet men i stort har det varit en kombination.

I maj förra året när jag egentligen letade praktikplats så fick jag istället ett jobb, vilket förstås är ännu bättre! Jag var på jobbet gratis på heltid när vi hade praktik men kunde då även prova på fler moment i praktiken. I övrigt så jobbade jag alla dagar som inte var fulla med skoljobb de sista två terminerna.
Två av de sista kurserna uppfattade jag som ganska lätta men den sista kursen var tuff. När man haft mycket på agendan under en lång tid så kan de till slut kännas att det blir för mycket.
Ingenting kändes roligt och jag började att glömma småsaker.
Så jag fick sätta mig ner och resonera med mig själv. Det fick bli fokus på skola och jobb och inget annat utöver det för en period. Lite som dagens kloka ord - man kan inte göra allt.

Jag har även fått lära mig att jag kan sänka nivån en liten aning och bestämma att jag ska vara nöjd ändå. Jag behöver kanske inte ha VG i allt, ibland kan man vara nöjd med ett G. (Speciellt om den betygsgrundande kursdelen inte alls känns lika aktuell för framtida arbete som grupparbetet - då känns det vettigast att lägga krutet där man lär sig mest.)

Nu är jag stolt över mig själv för att jag inte gav upp. Stolt för att jag lärde mig säga nej. Stolt för att jag greppat begreppet "good enough" och väldigt glad att studierna är över.
Nu kan jag gå ner till att bara jobba och koncentrera mig på det.
Jag ser fram emot att faktiskt ha tid att hälsa på någon kompis ibland. :)
Ta upp bakningen igen och matblogga.

Examensdagen firades med att vi fick utbildningsbevis på de kurser som redan är betygsatta (den sista gjorde vi klar med presentation och opponering i onsdags och sedan ska det godkännas av ledningsgruppen). Vi blev bjudna på lunch, cider och jordgubbar.
Det är extra roligt är att majoriteten har jobb, de som inte har tillsvidare anställningar har i alla fall fått sommarjobb.
Samma vecka firade vi även att maken fyllde jämnt, i alla fall så mycket som han tyckte var okej.
Så nationaldag, det firade vi inte idag. Dottern fick ta med en kompis till Skeppet och så fick det vara bra med det.

Veckans kloka ord


fredag, juni 03, 2016

Judisk kycklingsoppa

Judisk kycklingsoppa (4 portioner)
1 hel kyckling
2+1 gula lökar
2+2 morötter
2+2 palsternackor
2+2 selleristjälkar
2 lagerblad
1 knippe bladpersilja
2 potatisar
Salt & peppar

Skär kycklingen i stora bitar så att den går ner i en gryta. Skala och skiva 2 lökar, 2 morötter, 2 palsternackor och 2 sellerstjälkar. Lägg allt i en stor kastrull med lagerblad och hälften av persiljan. Salta och peppra ordentligt. Täck med vatten och låt koka 1,5-2 timmar.
(Gärna i din slowcooker på "Soup" läge så slipper du vakta grytan.) Skumma av lite fett då och då. Låt soppan svalna.
Plocka upp kycklingbitarna och lägg åt sidan. Sila bort grönsakerna och häll tillbaka buljongen i kastrullen. (Eller i din snyggare gryta om du använt din slowcooker men gärna vill servera i din fina gjutjärnsgryta.)
Skala de resterande grönsakerna, halvera löken och skär i klyftor. Skiva morötter, palsternackor och selleri, skär potatisen i tärningar. Lägg allt i buljongen. Plocka bort kycklingköttet från benen och lägg kycklingbitarna i grytan. Låt soppan puttra 15 minuter så att grönsakerna är mjuka. Hacka persilja och rör ner i soppan.
Servera.


Min familj var inte alls glad att få prova denna soppa som kallas judiskt penicillin. Någon helande effekt på själen som utlovades i receptet kunde jag inte heller upptäcka. De satt mest och klagade och tyckte att den inte var god och hur hade jag kunnat tro att den skulle vara det?
Nåja, nu har vi provat. Jag trodde att den skulle vara fantastisk men det var den inte. Receptet kommer ur Systrarna Eisenmans "Soppor, bröd och röror". Familjen åt mest bröd (och klagade så jag blev sur och tog en extra portion av soppan bara för att bevisa att den inte var så oaptitlig som de hävdade, men den var faktiskt rätt trist...).