Sidor

fredag, juni 03, 2016

Judisk kycklingsoppa

Judisk kycklingsoppa (4 portioner)
1 hel kyckling
2+1 gula lökar
2+2 morötter
2+2 palsternackor
2+2 selleristjälkar
2 lagerblad
1 knippe bladpersilja
2 potatisar
Salt & peppar

Skär kycklingen i stora bitar så att den går ner i en gryta. Skala och skiva 2 lökar, 2 morötter, 2 palsternackor och 2 sellerstjälkar. Lägg allt i en stor kastrull med lagerblad och hälften av persiljan. Salta och peppra ordentligt. Täck med vatten och låt koka 1,5-2 timmar.
(Gärna i din slowcooker på "Soup" läge så slipper du vakta grytan.) Skumma av lite fett då och då. Låt soppan svalna.
Plocka upp kycklingbitarna och lägg åt sidan. Sila bort grönsakerna och häll tillbaka buljongen i kastrullen. (Eller i din snyggare gryta om du använt din slowcooker men gärna vill servera i din fina gjutjärnsgryta.)
Skala de resterande grönsakerna, halvera löken och skär i klyftor. Skiva morötter, palsternackor och selleri, skär potatisen i tärningar. Lägg allt i buljongen. Plocka bort kycklingköttet från benen och lägg kycklingbitarna i grytan. Låt soppan puttra 15 minuter så att grönsakerna är mjuka. Hacka persilja och rör ner i soppan.
Servera.


Min familj var inte alls glad att få prova denna soppa som kallas judiskt penicillin. Någon helande effekt på själen som utlovades i receptet kunde jag inte heller upptäcka. De satt mest och klagade och tyckte att den inte var god och hur hade jag kunnat tro att den skulle vara det?
Nåja, nu har vi provat. Jag trodde att den skulle vara fantastisk men det var den inte. Receptet kommer ur Systrarna Eisenmans "Soppor, bröd och röror". Familjen åt mest bröd (och klagade så jag blev sur och tog en extra portion av soppan bara för att bevisa att den inte var så oaptitlig som de hävdade, men den var faktiskt rätt trist...).

1 kommentar: