onsdag, april 08, 2015

Fläskfilé med sparris- och getostrisotto


Fläskfilé med sparris- och getostrisotto (4 personer)
600 gram fläskfilé
1 tsk salt
1 krm peppar
Smör
300 gram körsbärstomater på kvist
2 msk olja

Sätt ugnen på 150 grader. Salta, peppra och bryn fläskfilén i smör. Stek färdigt i ugnen till 67 graders innertemperatur, ca 20 minuter. Pensla tomaterna med oljan och låt rosta bredvid. Ta ut köttet och låt vila under folie i ca 10 minuter.

Risotto
1 hackad gul lök
0,5 dl olivolja
3 dl aborio- avorio- eller carnaroliris
2 dl vitt vin
5-7 dl kokhet grönsaksbuljong av tärning
1 knippe sparris i mumsbitar
100 gram getost i smulor

Fräs löken lätt i oljan, rör ner riset och fräs hastigt innan du häller på vinet. Låt vinet koka in på svag värme under omrörning, späd sedan med buljongen allt eftersom vätskan kokar in. Rör om ofta så det inte bränner fast.
Under tiden fräs sparrisbitarna nätt mjuka i oljan i het panna. När risotton är krämig med lite tuggmotstånd, efter ca 25-30 minuter, rör ner osten så den får smälta och smaka av med salt.

Örtolja
2 dl färska örter (basilika, ev. timjan och gräslök)
1 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
1 krm salt

Mixa och smaka av med salt.

Recept ur Fredagkväll med mat och vin, vinet som rekommenderades var 4585 Campo Centi men det finns inte på systembolaget längre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar