Sidor

fredag, april 10, 2015

Stekt lax med räk- och kryddoströra och smörsvängda primörerStekt lax med räk- och kryddoströra och smörsvängda primörer (4 portioner)
Räk- och kryddoströra
150 gram räkor (skulle egentligen vara kräftstjärtar i lag)
50 gram kryddost med kummin
1 msk dill
1 msk majonnäs
1 msk creme fraiche
1 tsk dijonsenap

Låt räkorna rinna av efter du skalat dem. Riv kryddosten fint, finhacka dillen. Blanda och ställ kallt i kylskåpet.

Höstprimörer
1 kg blandade rotsaker som t ex potatis, morot, majrova, palsternacka (ta det du tycker om)
3-4 msk smör
1 tsk salt
1 dl finhackad dill

Skala, ansa och dela primörerna i lagom stora mumsbitar. Koka var för sig så de nätt och jämnt är mjuka. Värm smör, salt och kryddgrönt i en stor kastrull och vänd runt det primörerna. Håll varmt.

Fisken
600 gram laxfilé (skulle egentligen vara abborre/gös)
Vetemjöl
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2-3 msk smör

Vänd fiskfiléerna i mjölet blandat med salt och peppar, skaka av det överflödiga. Stek dem gyllenbruna i smöret på måttlig värme och servera genast med primörer och kryddoströra.

Recept ur "Fredagkväll med mat och vin" men vintipset till det här vinet har tyvärr också utgått ur Systembolagets sortiment. Förslaget var 2730 CJ Pask Roys Hill Unoaked Chardonnay. Men 2730 är numera ett rött vin med ett helt annat namn. Det känns lite tråkigt att vintipsen i boken inte verkar fungera längre. Men nästa gång ska jag kolla innan jag åker hemifrån, då borde man i alla fall kunna googla fram en beskrivning av vinet och få tips om ett liknande...

Det skulle ju egentligen vara aborre eller gös och jag hade vita fiskfiléer i frysen. Då protesterade dottern och sa att hon tycker om ROSA fisk ungefär samtidigt som maken sa "skulle vi inte äta lax?", så då blev det lax. Räkor hade jag också i frysen så då tog jag det. Gott blev det i alla fall...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar