Sidor

måndag, april 06, 2015

Konfetti kakor

Konfetti kakor (ca 18 st, mindre och fler är också bra...)
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
100 gram rumstempererat smör
2 dl strösocker
1 vaniljstång (eller 1 tsk bourbon vaniljpulver)
1 stort ägg
1 tsk vaniljsocker
1 dl strössel

Gör så här:
Blanda vetemjöl, bakpulver och bikarbonat i en liten skål.
Kör smöret och sockret med elvispen i 3-4 minuter så att det blir lätt och fluffigt i en medium skål. Häll ner vaniljpulvret (men om du orkar skrapa ut fröna ur en vaniljstång så slänger du ner fröskrapet istället). Tillsätt ägget och vaniljsockret och vispa tills det blandats. Sänk hastigheten på vispen och tillsätt i omgångar de torra ingredienserna.
(Smaka inte på degen! Den är så god så det försvinner minst en kaka om du gör misstaget att smaka nu!)
Häll i en 0,5 dl strössel. (Den andra halvan kan du låta vänta i dl måttet.)

Rulla 18 bollar av degen. Doppa dem i strössel och placera på en ugnsplåt med bakplåtspapper (5 cm mellan bollarna). Förutsatt att du har plats för en i kylskåpen, annars måste de mellanlanda på en tallrik eller liknande. Låt vänta i kylskåpet i minst 2 timmar.

Sätt ugnen på 175 C grader. Grädda tills kakorna har spridit ut sig och börjar bli lite bruna i kanterna men fortfarande mest är vita. Cirka 10-12 minuter. Låt vänta 5 min på plåten innan du flyttar över dem till ett galler för att svalna helt.

Kakorna håller sig i en lufttät burk i cirka 4 dagar.

Receptet kommer ur en kokbok som jag beställt på eBay. "Homemade decadence" av Joy the baker. Älskar namnet på den boken så det vara bara att gå med i eBay för att kunna köpa den. Med den amerikanska måttsatsen min kusin gett mig fungerar det fint att baka amerikanskt.

If you are an american that just happened to find this swedish blog and want to make these cookies, go directly to the source: Vanilla bean confetti cookies.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar