Sidor

måndag, april 13, 2015

Öppen lasagne med spenat, ricotta och mandelpesto


Öppen lasagne med spenat, ricotta och mandelpesto (2 personer)
Mandelpesto
0,5 dl mandel
25 gram smör
1 citron
0,5 tsk honung

Rosta mandeln hårt i en torr stekpanna och krossa sedan i mortel eller mixa i matberedare. Ställ åt sidan och smält smöret. Separera det klara gula från den grumliga bottensatsen och skumma av det. Låt smöret bubbla nån minut på låg värme tills det luktar knäck. Tvätta citronen och riv av det gula skalet. Rör samman mandelkross, smör, citron zest och honung. Smaka av med salt och några droppar citronsaft.

Öppen lasagne
1 st stor gul lök, finhackad
1 st vitlöksklyfta, väldigt finhackad
250 gram fint skivade skogschampinjoner
200 gram färsk spenat
0,5 burk ricotta (ca 125 gram)
2 färska lasagneplattor

Svetta löken genomskinlig i en stekpanna i lite smör eller olja. Vänd ner svampen i lökhacket och stek tills svampen fått stekyta. Tillsätt spenaten och stek tills den sjunkit ihop. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Koka lasagneplattorna mjuka och fiska upp med hålslev på två tallrikar. Fördela fyllningen på ena halvan, toppa med ricotta och svep över andra delen av pastan. Skeda över varm mandelpesto och njut.

Så gott på riktigt och vegetariskt.

Recept ur "Om jag var din hemmafru eller hur man får en vardag att smaka som en lördag" av Lotta Lundgren. En bra kokbok som jag hade glömt bort lite grann. Det lönar sig att bläddra i kokbokssamlingen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar