torsdag, april 09, 2015

Vaniljkakor med vit choklad


Vaniljkakor med vit choklad (ca 18 st, mindre och fler är också bra...)
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
100 gram rumstempererat smör
2 dl strösocker
1 tsk bourbon vaniljpulver
1 stort ägg
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl vit choklad pellets (eller vit choklad hackad i lagom stora bitar)

Gör så här:
Blanda vetemjöl, bakpulver och bikarbonat i en liten skål. 
Kör smöret och sockret med elvispen i 3-4 minuter så att det blir lätt och fluffigt i en medium skål. Häll ner vaniljpulvret. Tillsätt ägget och vaniljsockret och vispa tills det blandats. Sänk hastigheten på vispen och tillsätt i omgångar de torra ingredienserna. 
Häll i en 0,5 dl strössel.

Rulla 18 bollar av degen. Doppa dem i strössel och placera på en ugnsplåt med bakplåtspapper (5 cm mellan bollarna). Förutsatt att du har plats för en i kylskåpen, annars måste de mellanlanda på en tallrik eller liknande. Låt vänta i kylskåpet i minst 2 timmar.

Sätt ugnen på 175 C grader. Grädda tills kakorna har spridit ut sig och börjar bli lite bruna i kanterna men fortfarande mest är vita. Cirka 10-12 minuter. Låt vänta 5 min på plåten innan du flyttar över dem till ett galler för att svalna helt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar