tisdag, januari 13, 2015

Lax- och fänkålsgryta med saffran och dillpesto


Lax- och fänkålsgryta med saffran och dillpesto (4 portioner minst)
1 fänkål
1 st gul lök
250 gram morötter
250 gram rotselleri
3 st vitlöksklyftor
2 msk vitvinsvinäger
1 pkt saffran
1,5 torkad timjan
0,75 tsk salt
0,5 tsk cayennepeppar
1 pkt krossade tomater
1 liter vatten
2 st kycklingbuljongtärningar
75 gram philadelphiaost
Salt & svartpeppar

Gör så här:
Halvera en fänkål, skär bort roten och finstrimla. Finhacka en gul lök, skala och skär 250 gram morötter och 250 gram rotselleri i mindre bitar. Hetta upp olja i en rymlig stekpanna och fräs alla grönsakerna med tre pressade vitlöksklyftor. Tillsätt 2 msk vitvinsvinäger, 1 paket saffran, 1,5 torkad timjan, 0,75 tsk salt och 0,5 tsk cayennepeppar. Låt fräsa 2 minuter. Rör sedan ner ett paket  krossade tomater, 1 liter vatten och 2 st kycklingbuljongtärningar. Låt sjuda 8-10 minuter och blanda ner 75 gram philadelphiaost och sjud 2 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
Dillpesto
1 kruka dill
50 gram riven parmesanost
2 msk vatten
1 msk olja
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm salt
Mixa ihop allt med en stavmixer.

Soppa går sällan hem hos det yngsta barnet, fisksoppa gör det verkligen inte.
Yngsta pojken gillar inte fisk alls så det här blir lunchlåda många gånger för mig.
Recept ur Linas matkasse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar