fredag, januari 23, 2015

Toast med ädelost och karamelliserad lökmix

Vill du äta något lite lättare till middag ikväll?
I Norge äter de bröd som mat flera gånger om dagen så toast räknas som mat. Det säger den norska arvsmassan mig (även om barnen måste förstås få riktig mat). :) Fredagsmystoast för vuxna.

Toast med ädelsost och karamelliserad rödlök (4 mackor)
4 stora skivor surdegsbröd
2 rödlökar
4 knipplökar eller 1 purjolök
Olivolja
1 msk balsamvinäger
1 tsk rörsocker
75 gram ädelost
Flingsalt
Svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Placera brödskivorna på en plåt. Skala och klyfta rödlöken, dela knipplöken och skär i mindre bitar. Hetta upp en rejäl skvätt olj i en stekpanna och värm löken i en kvart på låg värme tills den är mjuk. Häll ner balsamvinäger och sockret, blanda ihop lite snabbt och lägg sedan på bröden. Salta och peppra. Bryt över osten och gratinera i mitten av ugnen i 10-15 minuter.
Ät som de är eller med sallad.

Ett glas rött vin passar utmärkt till bröden.
Receptet kommer från kokboken "Hej Fredag, snabbt och gott för veckans bästa dag"
Kokboken är skriven av Liselotte Forslin som är en av matbloggarna på matbloggen Le Parfait. Så snygga bilder där. Kika gärna dit och inspireras.
Jag har inte den kokboken (än i alla fall) utan hittade receptet i en "Sköna hem" tidning som jag skulle slänga. Det gillar jag också, många tidningar har nått litet recept bland allt annat...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar