Sidor

torsdag, september 11, 2014

Om att baka en fyrvånings bröllopstårta

Drygt 12 kg bröllopstårta.
Det kanske inte var särskilt jättesmart att tacka ja till att baka ännu en bröllopstårta när man inte har något kök att göra det i, men jag har ju en familj som ställer upp så jag behövde inte tacka nej. Jag lånade helt enkelt en lägenhet och bakade där istället.
Önskemålet var turkos tårta med blommor ner på ena sidan. Så jag föreslog rosor som är turkosa i mitten och går mot ljusare nyanser av turkost vilket jag tycker blir lite roligare än bara helvita. De största är till och med vita mot slutet.

Jag använde mig av tre receptböcker för inspiration.
Chokladbottnar ur Lomelinos tårtor
Dark chocolate cheese frosting ur Just Sweet (med lite ändringar)
Så ingen kan säga att jag inte använder mina kokböcker, finns ju massvis med inspiration i dom. Man blir både sugen på att baka och laga mat bara man bläddrar lite. (För tillfället är jag till exempel väldigt sugen på att pyssla ihop snygga cupcakes med sockerblommor.)

Jag köpte ett kit med bakformar för att få rätt mått på tårtbottnarna (för att få samma perfekta skillnad mellan våningarna). Jag hade kunnat göra en 5 vånings, då jag har en annan form som är rätt mått för att ställa ovanpå. Men nu nöjde jag mig med bröllopstårta à fyra våningar. Bakformarna köpte jag hos Lyckas med mat.
Receptet på tårtbottnarna passade näst minsta formen, så sedan fick jag räkna lite ungefär hur mycket smet jag behövde göra och anpassa gräddningstiden därefter. Största botten hade jag t ex en timme i ugnen men det syns ju när den är klar. Sen skär man fina jämna tårtbottnar ur kakorna. Det viktiga är att de inte blir ojämna och att man har ungefär samma höjd på alla fyra.
Den största av tårtorna täckt med vit frosting med några stödpinnar i sig.
På ett tårtfat från butiken, "Lyckas med mat".
Jag hade ca 4,5 kg sockerpasta. Bättre att ha för mycket än för lite.
Men det gick åt ungefär 2,5 kg.
Bottnarna fick kallna och så fyllde jag dem med chokladfluffet och hallon. Sedan fick de sätta sig i några timmar i kylskåpet. På kvällen spacklade jag dem med vit philadelphiaostfrosting och färgade sockerpastan turkos. (Frostingen är även för att inte blöt fyllning ska komma i kontakt med sockerpastan så den smälter. Det fanns viss risk för det när jag hade hallon i ett av lagren.) För att lyckas kavla ut sockerpastan jämnt, fint och STORT har jag köpt en extra lång kavel (med separatorrringar) och en bakduk med runda mått så är det lätt att se när man har en tillräckligt stor.

Jag kan säga att det är så mycket enklare att täcka en tårta med sockerpasta jämfört med marsipan. Den är elastisk och fin, även bra för nötallergiker. Jag tycker att den med marshmallowsmak är godast. Jag har även en smoother att jämna till sockerpastan med så den blir riktigt slät och fin. Det är praktiskt att ha bra verktyg att jobba med - så resonerar jag.

En fyravåningstårta som väger en hel del får mycket tyngd, framför allt på nedersta lagret. Så man behöver ha tårtplattor och stöd i tårtans olika delar. Det gör att tyngden fördelas med hjälp av plattorna och tyngden står på pinnarna. Jag använde både plaströr (nedersta lagret, en på näst nedersta) och vanliga träpinnar (lager 2-3). Plattorna mellan tårtlagren samt tårtbrickan har jag också köpt på Lyckas med mat.

Så satte jag ihop lager 3-4 och 1-2 och dekorerade översta lagren med de färdiga sockerblommorna. Levererade tårtan, ställde ihop alla delar och satte fast fler rosor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar